Warsztaty kulinarne.
Sobota, 18 Marzec 2017 21:53

W środę 15.03.17 r. grupa ośmiu uczniów z naszej szkoły uczestniczyła w warsztatach kulinarnych w Zespole szkól Ogólnokształcących i Zawodowych. Zajęcia prowadził szef kuchni Zamku Czocha – Janusz Belczyk- fantastyczny człowiek i znakomity kucharz, który zaraża uczniów pasją do gotowania. W zajęciach brali udział niezmiennie, uczniowie klas gastronomicznych pod opieką Pani Małgorzaty Plis -Lozer.

Lekcja wspólnego kucharzenia odbyła się pod hasłem „Łosoś i owoce morza”, – czyli musiało być lekko, zdrowo i smacznie. Zajęcia te są elementem ogólnopolskiego projektu „Czas na zdrowie”, promującego ideę zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia. Projekt ten łączy rozpowszechnianie wiedzy dotyczącej właściwego stylu życia z dawką zdrowej zabawy. Jednym z głównych zadań w tym roku jest upowszechnienie wiedzy na temat rolnictwa ekologicznego oraz żywności ekologicznej, regionalnej i tradycyjnej. Opiekunem naszej grupy była p. Aleksandra Jaskowska.

 

Uczniowie przygotowywali puszystą roladę szpinakową z łososiem i białym serkiem z dodatkiem sosu miodowo - tymiankowego, terrinę łososiową oraz ekologiczny razowy makaron z sosem warzywnym i mulami w dwóch odsłonach smakowych. Efekty naszej pracy, w formie dobrej zabawy są widoczne na załączonych zdjęciach. Relację z naszych poczynań można również zobaczyć na portalu bolec info.

 

Szukaj

Odsłon : 421785

Naszą witrynę przegląda teraz 40 gości 

 



Zapraszamy na nasz blog